środa, 31 października 2012

Sałatka z mango do ryby

Ostatnio robiąc zakupy na naszym targu natrafiłam na piekne, oszałamiąjąco pachnące przez skórkę mango. Zdaje się że właśnie zaczął się na nie sezon. Niewiele myśląc kupiłam je oczywiście i całą drogę do domu obmyślałam co najlepiej z nim zrobić. Wyszła mi z tego namysłu sałatka na którą przepis poniżej:

Sałatka z mango

Jedna główka miniaturowej sałaty lodowej porwana na kawalki.
Jedno pokrojone w kostkę mango
Jedno pokrojone w kostkę awokado
Jedna pokrojona w kostkę czerwona papryka

Sos:
Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Sok wyciśnięty z połowy cytryny
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz. (można dla większego kicku dodać jeszcze drobno posiekaną papryczkę chilli).

Składniki sałaty mieszamy w salaterce. Składniki sosu mieszamy w miseczce aż uzyskamy emulsję o gładkiej konsystencji. Zalewamy sałatę sosem i gotowe!



My dziś jedliśmy ją z pieczonymi dzwonkami łososia. Pycha.
A tak apropos, wiecie jaki jest sekret pieczenia łososia? Trzeba powierzchnię filetu skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem a następnie poukładać na niej cienkie kawalki masła . Dzięki masłu łosoś nigdy nie będzie suchy. Wierzch ja osobiście posypuję jeszcze siekanymi ziołami, różnymi w zależności od nastroju i piekę na ruszcie. Tak zrobiony łosoś jest cudownie aromatyczny i soczysty a jednocześnie zachowuje swój naturalny smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz